Още

  9 фантастични факта за летящата лисица

  Летящата лисица е гигантски плодояден прилеп.

  1. Съществуват няколко дузини вида летящи лисици

  В наши дни над 60 вида обитават Азия, Австралия, Африка и някои тихоокеански острова.

  2. Най-големите от тях достигат размах на крилата до 1,60м.

  Филипинският вид Acerodon jubatus, известен като жълтошапчеста летяща лисица, тежи малко над 1 кг. – горе-долу колкото един малък ананас. Друг гигант е Pteropus vampyrus – калонгът, чиито размах на крилата от край до край е около 1,50м.

  9 фантастични факта за летящата лисица

  3. Повечето от тях са вегетарианци

  По-голямата част от диетата на летящите лисици е съставена от плодове, листа, цветя и прашец. Съвсем очаквано, някои прилепи имат сблъсъци с фермери, поради набезите им в овощните градини. Въпреки че, поставянето на прожектори има доста добър възпиращ ефект, за съжаление, отсрелването на прилепите е също доста популярен метод за защита на овошките в някои райони.

  4. Летящите лисици не могат да използват ехолокация

  Повечето прилепи са известни със способността си да издават високочестотни звуци, които играят ролята на естествен радар. Това им позволява да улавят вкусни насекоми във въздуха. Летящите лисици, обаче, са лишени от тази дарба. Тъй като плодовете са неподвижни, плодоядните прилепи не се нуждаят от нея. Вместо това, тези същества използват комбинация от остро зрение и чувствително обоняние, за да намерят храната си.

  5. Колониите им могат да наброяват по 200 000 индивида

  При подготовка за сън, летящите лисици се настаняват по клоните на дървета, където образуват шумни скупчвания. Значително намаления брой на летящите лисици в световен мащаб, прави тези групи по-малко впечатляващи, отколкото са били преди години. През 1930г. природолюбители са документирали скупчвания с дължина 4 мили и широчина 0,5 мили, състоящи се от 3 милиона прилепа.

  9 фантастични факта за летящата лисица

  6. Летящите лисици се чифтосват с главите надолу

  Ако ще се съвкуплявате, докато висите от клон, трябва да се уверите, че сте се захванали добре. Преди да започне актът, женската се вкопчва с крака в глезените на партньора си. В същото време пенисът на мъжкия може да достигне дължина до ¼ от дължината на тялото му, което помага значително предвид сложната поза.

  7. В горещи дни големите крила са особено полезни

  Прилепите се опитват да се борят с жегата като си веят с крила, докато си почиват. Когато това не е достатъчно, те търсят сянка и ближат цялото си тяло, за да го охладят. Въпреки това, прекалено високите температури могат да доведат до масова смърт на прилепи. През 2014г. изпепеляващото лято в Австралия е отнело живота на около 100 000 летящи лисици само в Куинсланд.

  8. Майките пренасят бебетата си, докато се научат да летят

  Новородените не могат да летят самостоятелно през първите месеци. И тъй като тези бозайници летят от лагер до лагер в търсене на храна, майката не изгражда постоянно гнездо. Вместо това, тя прекарва няколко месеца с бебето си, вкопчено в корема ѝ. Когато порасне, тя започва да го оставя, докато се храни.

  Бебетата обичайно се раждат през октомври и са готови да летят самостоятелно през март или април.

  9. Летящите лисици играят важня роля в опрашването на растенията

  Без техните услуги по опрашване, световните икономики биха понесли значителен удар. Вземете за пример дурианът – южно-азиатски плод, генерирал за Тайланд 440 милиона долара приходи от износ само за 1 година. Летящите лисици харесват неговите цветове и имат важна роля за опрашването.

  Ценните австралийски евкалиптови дървета също силно разчитат на прилепите, за да се размножават.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link