апр. 3, 2015
16967 Views

Най-дръзките обири в историята

Автор:

Фалшификатор продава фалшиви картини на нацистите

2. Фалшификатор продава фалшиви картини на нацистите

Ако във филма има нужда от повече напрежение, героят обира лошите, вместо добрите – ченгетата може да го арестуват, но мафията направо ще го убие. Сега си представете как някой целенасочено се гаври с нацистите и ще си поговорим за Хан ван Меергерен.

Меергерен бил холандски художник, който така не постигнал особен успех със своите картини. Бил обаче брилянтен фалшификатор, който можел да пресъздаде всяка известна картина и копието по нищо да не се различава от оригинала. Когато нацистите (които обичали да “колекционират” европейско изкуство) окупирали Холандия, Меергерен съзрял в това невероятна възможност да забогатее, като измами най-големите кретени на планетата.

Когато нацистите се появили, фалшификатите на Меергерен вече му били спечелили репутацията на легитимен дилър (макар всичките му картини да били 100% копия). Тогава той започнал да продава на известни нацисти, сред които Гьоринг.

Меергерен продал на Гьоринг новооткрита картина от Йоханес Вермеер, но както може да предположите, всъщност картината била нарисувана от него самия, но в стила на Вермеер. Първоначално Меергерен смятал да си признае, след като измамил следващия след Хитлер, но явно му е прищракало и решил да натрупа огромно богатство от фалшификатите си, междувременно превръщайки се в алкохолик и пристрастен към морфина. Внезапната промяна в решението му може да е имала нещо общо и с това, че “майтап бе, Уили!” не е нещо, което нацистите биха приели добре.

Накрая Съюзниците спечелили войната и открили откраднатото от нацистите изкуство, но това създало нов проблем за Меергерен: фалшификатите му били толкова добри, че изглеждало сякаш той ги бил откраднал и продал на нацистите, поради което го арестували. Въпреки че си признал за всичко, картините му били толкова неразличими от оригиналите, че експертите, наети от обвинението, също не му повярвали и потвърдили, че лъжел, за да намали присъдата си. Едва когато се натъпкал с достатъчно алкохол и морфин, за да пресъздаде успешно картина на Вермеер, Меергерен успял да докаже невинността си. Или поне да докаже, че е виновен за нещо съвсем различно.

loading...

1 2 3 4 5

Категория:
Топ
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup