апр. 3, 2015
16965 Views

Най-дръзките обири в историята

Автор:

Злодей като от "Шерлок Холмс" задига най-ценното бижу в света

3. Злодей като от “Шерлок Холмс” задига най-ценното бижу в света

Преди Първата световна война, Лондон бил дом на Джоузеф Гризард – гениален престъпник, толкова ексцентричен, колкото най-големия противник на Шерлок Холмс, Мориарти. Гризард искал да извърши невероятен обир, просто за да намери работа на полицията, понеже разполагал с много свободно време и имал доста особени интереси.

Веднъж полицията обискирала дома на Гризард насред вечерно парти, търсейки диаманти, за които били сигурни, че той е откраднал. След като не могли да открият нищо и си тръгнали, Гризард извадил една шепа диаманти от дъното на купата си със супа, а гостите му го аплодирали.

Той дори използвал 2-килограмовата златна купа Аскът (даваща се на победителя в конни състезания), която бил задигнал от победителя, да сервира коктейли на своите гости, защото явно много обичал да краде неща, които вървят добре с храната.

Най-гордото му постижение обаче било кражбата на най-ценното бижу в света по онова време: перлена огърлица, струваща повече от всеки днешен диамант. Ако ви звучи неправдоподобно, не забравяйте, че тогава култивирането на перли все още не било измислено и те били изключителна рядкост.

Как е успял Гризард да задигне огърлицата? Колкото и странно да звучи, в онези времена било обичайно безбожно скъпи предмети да се изпращат по обикновената поща. Всички си мислели, че огърлица за милиард долара не би могла да бъде проследена, ако е просто анонимен пакет измежду милиони други такива (но не толкова ценни) пакети. Собствениците на огърлицата се смятали за доста умни, когато я изпратили от Париж за Лондон по пощата, но на Гризард тея не му минавали.

След като подкупил няколко пощенски инспектора, Гризард успял да открие ценната пратка и заменил перлите с изрезки от френски вестник и няколко бучки захар. Той правилно бил предположил, че това ще заблуди полицията, че крадецът е французин.

Примамката проработила за известно време, но накрая властите заподозрели, че зад кражбата стои Гризард, понеже наистина много ги дразнил. Те започнали да го следят с надеждата, че ще го спипат в опит да продаде огърлицата. Гризард обаче очаквал това и използвал своите връзки с организираната престъпност, за да следи полицаите, които го следели.

След известно време нелепата игра на котка и мишка приключила, когато бандитите на Гризард зарязали огърлицата в една канавка, където по-късно била открита от случаен минувач и предадена на полицията. Няма как обаче да не се чудим дали и това не е било част от плана.

loading...

1 2 3 4 5

Категория:
Топ
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup