апр. 3, 2015
16964 Views

Най-дръзките обири в историята

Автор:

Истинската Банда на Оушън обира най-сигурния трезор

4. Истинската Банда на Оушън обира най-сигурния трезор

Най-нереалистичният обир в киното сякаш е този от “Бандата на Оушън”. Дори най-умните крадци предпочитат грубата сила пред сложните схеми, доближаващи се повече до магията. Това обаче ни води до Леонардо Нотарбартоло, който през 2003г извършва най-невероятния обир в историята, изпразвайки Диамантения център в Антверпен, Белгия.

По онова време, Диамантеният център в Антверпен е един от най-сигурните трезори на Земята – там се съхранявали голяма част от диамантите в света, които били защитени от бронирани врати, магнитни полета, сеизмични сензори, сензори за движение, топлинни сензори, доплеров радар и т.н.

Вероятно стигайки до заключението, че директно проникване в стил Мисията невъзможна не е най-добрата идея, Нотарбартоло измислил доста по-сложен план, за който се подготвял цели три години. През 2000г той наел офис в сградата и предал за съхранение в трезора малко свои ценни вещи.

Понеже това не е филм, няма как да разгледаме набързо планирането на обира и тренировките на Нотарбартоло, затова прескачаме до един уикенд през 2003г, когато необработени диаманти на стойност $100 милиона се изпарили от най-сигурния трезор в света. Това бил най-големият бижутериен обир в историята до тогава, като и до днес никой не е сигурен как точно се е случил.

По думите на Нотарбартоло, той и още четирима негови колеги с невероятни прякори (включително Геният и Чудовището) проникнали в трезора посред нощ, използвайки поредица от гениални методи – напръскали топлинния сензор със спрей за коса, покрили камерите с черни найлонови торбички, за да изглежда, че в сградата все още е тъмно, а накрая победили магнитната аларма с парче алуминий.

Щом влезли в трезора, крадците опразнили колкото могат кутии със злато и диаманти, работейки на тъмно, само по памет, след като безброй пъти били репетирали в точна реплика на трезора – може би ви звучи познато, защото в “Бандата на Оушън” направиха същото. При положение, че официалното обяснение на полицията за обира е “магьосничество”, явно трябва да приемем версията на Нотарбартоло за истина.

Той и трима от четиримата му помощници са арестувани след откриването на косвени улики в торба за боклук край селски път (включително няколко видеозаписа от центъра и касова бележка от закупуването на видео система за наблюдение в тъмното). Нотарбартоло обаче излежал само част от 10-годишната си присъда (останалите получили дори по-малки присъди), а диамантите така и не били открити. Това вероятно се дължи на факта, че крадените диаманти са почти невъзможни за проследяване. Дори полицията да завари Нотарбартоло да се къпе във вана пълна с диаманти, не биха могли да докажат, че те не са негови.

loading...

1 2 3 4 5

Категория:
Топ
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup