ное. 1, 2014
31860 Views

10 мита за космоса, на които трябва да спрете да вярвате

Автор:
5. Земята е по-близо до Слънцето през лятото

Звучи логично. Планетата ни трябва да е най-гореща, когато се намира най-близо до нещото, което я нагрява. Тази идея обаче идва от погрешното разбиране за това какво предизвиква сезоните. Те се дължат не на близостта до Слънцето, а на наклона на земната ос. Оста, около която се върти Земята, всъщност е наклонена на една страна. Когато тя сочи към Слънцето, в това полукълбо е лято. Когато сочи обратно, тогава е зима.

Земята е по-близо до Слънцето през лятото

Не е мит обаче, че Земята понякога е по-близо до Слънцето. Тя има елипсовидна орбита (като повечето други планети). Прието е, че разстоянието между Земята и Слънцето е около 150 милиона километра. В своя перихелий обаче (най-близката точка на планетата до Слънцето), разстоянието е 147 милиона километра, а в афелия (най-далечната точка от Слънцето) става 152 милиона километра.

6. Тъмната страна на Луната

Това е доста често споменавано. Идеята, че Луната има вечно тъмна страна е абсолютно погрешна. Луната е в синхронно въртене със Земята, което означава, че една и съща страна гледа към нас, но това не важи за Слънцето. Всички страни на Луната са осветявани от Слънцето в един или друг момент.

Тъмната страна на Луната

loading...

1 2 3 4 5

Категория:
Космос
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup