ян. 19, 2015
23433 Views

Най-изумителните структури, които са построени тайно

Автор:

Тайният заострен връх на небостъргача Крайслер

6. Тайният заострен връх на небостъргача Крайслер

В началото на 20-ти век в Ню Йорк Сити, размерът определено имал значение. Корпорациите издигали огромни небостъргачи с рекламна цел. Най-богатите компании на Америка се съревновавали коя да издигне по-големия фалос в Манхатън.

През 1929г, два корпоративни гиганта започнали да се съревновават кой ще построи по-висок небостъргач. В единия ъгъл бил небостъргачът Крайслер, а в другия – 40 Уол Стрийт, спонсориран от „Банк ъф Манхатън Тръст”

Уилям Ван Алън, архитект на проекта Крайслер, направил няколко дизайна, преди да достигне до финалния с височина 246м. Само един месец след обявяването на финалния дизайн, Ван Алън научил, че бившият му партньор, Х. Крейг Северънс, е нает за проекта 40 Уол Стрийт със специфичните инструкции да построи нещо “по-високо от идиотщината на Крайслер.”

Двамата започнали да чертаят и пречертават дизайни за своите сгради със състезателна ярост, която трудно би била представена като вълнуваща, ако някога бъде адаптирана в киното. Когато строежът на небостъргачите наближавал финалната си фаза изглеждало, че и двете сгради ще са високи 256м.

Тогава Северънс решил да покаже на момчетата от Крайслер кой е по-хитър и захвърлил чертежите, които използвал досега, за да изстиска още няколко етажа и малко над 26м височина, грабвайки приза за най-високата сграда в света. Докато той бил зает да празнува и да печата тениски с надпис “Аз построих най-високата сграда в света”, Ван Алън също бил намислил нещо. Нещо тайно. И високо.

В огромните вентилационни шахти, проектирани да изтеглят дима в случай на пожар, той тайно построил 56-метров заострен връх. На 23 октомври 1929г – след като проектът на Северънс достигнал финалната си височина – Ван Алън качил огромния метален среден пръст на върха на небостъргача Крайслер, надминавайки 40 Уол Стрийт и Айфеловата кула.

Това предизвикало ожесточен дебат по въпроса дали се брои или не. Критиците веднага се нахвърлили, твърдейки, че шпилът не е нищо повече от срамно украшение. Много архитектурни гении обаче се възхитили на цялостната структура на сградата, със или без върха й. На следващата година, всички се съгласили, че вече на никого не му пука, защото нова, по-висока сграда надминала всички останали.

loading...

1 2 3 4 5 6 7

Категория:
История
loading...

Comments to Най-изумителните структури, които са построени тайно

  • Фалос идва от гръцки: φαλλóς (phallos или phallus), което в превод означава еректирал мъжки полов член.

    От wikipedia

    Lyubo юни 6, 2016 15:43 Отговор
  • Фалос ли, авторе…?
    Кьорав карти не играе…!

    Курти юни 6, 2016 19:19 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu