ян. 19, 2015
23664 Views

Най-изумителните структури, които са построени тайно

Автор:

Първото метро в Ню Йорк

5. Първото метро в Ню Йорк

През 60-те години на 19-ти век, улиците на Ню Йорк Сити били доста неприятно място. Престъпността и пренаселването направили доста очевидна нуждата от алтернативен градски транспорт.

Алфред Илай Бийч, автор за Scientific American, бил един от първите, които потърсили решението под земята. Това изглежда като доста очевидно заключение днес, но да превърнеш жителите на най-големия град в света в къртици, вероятно е звучало доста откачено през онова време.

Нещата станали дори още по-невероятни, когато станало ясно как щяло да работи първото метро. Пневматичният транзит на Бийч използвал същите принципи като при онези тръби, по които някога се транспортирали писмата.

Предложеният от Бийч прототип се състоял от единичен тунел с дължина 95м и диаметър 2.4м, който щял да минава под Бродуей, от Уорън Стрийт до Мъри Стрийт. Мотрисите на метрото щели да бъдат контролирани от 48-тонен вентилатор, които да избутва по 22 пътници между двете дестинации.

Пред Бийч обаче имало едно голямо препятствие: легендарният корумпиран политик Уилям Туид. Той имал голям интерес да запази надземните транспортни компании в бизнеса, защото му носели пари. Бийч знаел, че всяко предложение за изграждането на алтернативна подземна транспортна система щяло да бъде бързо отхвърлено. Вместо това той кандидатствал и получил разрешително да инсталира пневматична пощенска система под Бродуей.

Използвайки това като прикритие, той инвестирал $350 000 от собствените си пари, за да финансира изграждането на своя прототип на метро. Щом бъдела завършена, луксозната станция щяла да има удобни кресла, красиви статуи и езерце със златни рибки, за да се забавляват пътниците докато чакат.

Споменахме ли, че всичко това се случвало точно под Бродуей… и сградата на общината?

Изглеждало сякаш рискът щял да се отплати на Бийч, когато прототипът заработил и привлякъл огромен обществен интерес. Тогава обаче се сещаме, че няколко месеца Туид бил правен на глупак. Бийч или е смятал, че ще промени мнението на Туид, или просто пет пари не е давал за него. Какъвто и да бил случаят, грешал е. Проектът бързо замрял, заедно с детските мечти на милиони да бъдеш изстрелян в тунел като огромна фунийка през тръба.

loading...

1 2 3 4 5 6 7

Категория:
История
loading...

Comments to Най-изумителните структури, които са построени тайно

  • Фалос идва от гръцки: φαλλóς (phallos или phallus), което в превод означава еректирал мъжки полов член.

    От wikipedia

    Lyubo юни 6, 2016 15:43 Отговор
  • Фалос ли, авторе…?
    Кьорав карти не играе…!

    Курти юни 6, 2016 19:19 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu