окт. 24, 2013
64738 Views

Топ 10 изгубени в историята неща

Автор:
2. Камбаната на Дамазеди

Камбаната на Дамазеди

Повече от 400 години, една от най-святите религиозни реликви на Мианмар стои на дъното на река Мънки Пойнт в Янгон. Камбаната на Дамазеди е направена за краля през 1480г и според легендата е най-голямата, създавана някога.

Дамазеди (1412-1492) бил 16-ият крал на Хантауади Пегу (южният регион на днешен Мианмар) и е считан за един от най-великите владетели на региона.

Камбаната била направена в резултат на проведено преброяване на селението през 1480г. Подчинените на краля се върнали не само с броя на хората в царството му, но и с 300 тона монети. Дамазеди бил толкова недоволен от неправомерното таксуване на поданиците му, че решил да стопи монетите и от тях да направи гигантска камбана.

Камбаната била излята на 5 февруари 1484г по заповед на краля. Дата била астрологически неподходяща (астрологията играела важна роля в културата на Мианмар) и съветниците на краля го предупредили, че камбаната няма да произвежда добър звук. Въпреки това кралят продължил и новата камбана била дарена на пагодата на Дагон (днешен Янгон).

Смята се, че камбаната е била висока около 6м и широка около 4м. Била направена от големи количества сребро, мед и калай. Тя останала в пагодата до 1608г, когато португалският военачалник и наемник Фелипе де Брито завладял земи в Мианмар и откраднал камбаната на Дамазеди. Той я изтъркалял по хълма до река Пазандаунг, след което я издърпал със слонове до река Баго. Камбаната се отправила в лодка под флага на Де Брито към Сириам, където да бъде претопена и направена на корабни оръдия. Товарът обаче се оказал твърде тежък за лодката и тя потънала, заедно с камбаната на дъното на Мънки Пойнт.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Смята се, че камбаната е здраво заседнала в речното дъно, а според някои разкази, може дори да бъде видяна, когато нивото на водата е ниско. През последните десетилетия са правени много опити за откриването и изваждането й, но в районът има 12 потънали кораба, а във водата няма видимост.

При най-скорошния подобен опит, режисьорът на документални филми Дамиен Лей пише, че сонарът е засякъл обект, част от който се вижда във водата, най-вероятно камбаната на Дамазеди.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Топ
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *