Още

  Топ 10 изгубени в историята неща

  7. Изгубените снимки от Десанта в Нормандия

  Изгубените снимки от Десанта в Нормандия

  Когато войниците от 16-ти полк на 1-ва пехотна дивизия стъпват на Омаха Бийч на 6 юни 1944г, фотографът Робърт Капа, назначен от списание LIFE, е сред тях.

  Вероятно най-известният фотограф от войната, унгарецът Капа се качва на борда на десантен кораб заедно с мъжете от рота Е в ранните часове на Десанта в Нормандия. Той рискува живота си много пъти по време на Гражданската война в Испания и прави едни от най-забележителните снимки.

  „Ако снимките ти не са достатъчно добри, значи не бил достатъчно близо.“ – често казвал Капа. В деня на Десанта, той е по-близо от всеки друг фотограф. Той слиза от кораба на френския бряг и се насочва към най-близкото прикритие, докато около него летят куршуми. Насочвайки се към изоставен американски танк, Капа прави общо 106 снимки, след което успява да бъде изведен в безопасност.

  След като пристига в Англия, Капа бърза да стигне до Лондон с влак, където дава лентата за проявяване. Техникът по проявяването обаче бил също толкова развълнуван да види снимките, колкото самия Капа. В бързината си, той изсушил лентата прекалено бързо. Силната горещина разтопила покритието на всички, освен на 10 кадъра.

  Снимките на Капа стават класика. След години, той отива да снима арабско-израелската война. Накрая, след като се е изплъзнал на смъртта толкова много пъти, Капа се зарича повече никога да не рискува живота си, снимайки войната.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link