окт. 24, 2013
64741 Views

Топ 10 изгубени в историята неща

Автор:
7. Изгубените снимки от Десанта в Нормандия

Изгубените снимки от Десанта в Нормандия

Когато войниците от 16-ти полк на 1-ва пехотна дивизия стъпват на Омаха Бийч на 6 юни 1944г, фотографът Робърт Капа, назначен от списание LIFE, е сред тях.

Вероятно най-известният фотограф от войната, унгарецът Капа се качва на борда на десантен кораб заедно с мъжете от рота Е в ранните часове на Десанта в Нормандия. Той рискува живота си много пъти по време на Гражданската война в Испания и прави едни от най-забележителните снимки.

„Ако снимките ти не са достатъчно добри, значи не бил достатъчно близо.“ – често казвал Капа. В деня на Десанта, той е по-близо от всеки друг фотограф. Той слиза от кораба на френския бряг и се насочва към най-близкото прикритие, докато около него летят куршуми. Насочвайки се към изоставен американски танк, Капа прави общо 106 снимки, след което успява да бъде изведен в безопасност.

След като пристига в Англия, Капа бърза да стигне до Лондон с влак, където дава лентата за проявяване. Техникът по проявяването обаче бил също толкова развълнуван да види снимките, колкото самия Капа. В бързината си, той изсушил лентата прекалено бързо. Силната горещина разтопила покритието на всички, освен на 10 кадъра.

Снимките на Капа стават класика. След години, той отива да снима арабско-израелската война. Накрая, след като се е изплъзнал на смъртта толкова много пъти, Капа се зарича повече никога да не рискува живота си, снимайки войната.

Търговски обучения - myjobistosell.com

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Топ
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *