окт. 24, 2013
64739 Views

Топ 10 изгубени в историята неща

Автор:
8. Гръцкия огън

Гръцкия огън

Смята се, че историята на гръцкия огън води своето начало от 7-ми век. Предполага се, че е изобретен от византийски инженер на име Калиникос и е бил използван за първи път срещу арабите при обсадата на Константинопол през 673г.

Мемоарите на лорд Жоанвил предлагат забележително описание на гръцкия огън. Роден през 1225г, Жан де Жоанвил, сенешал на Шампан, бил само на 23 години, когато се присъединил към френския крал Луи в пагубния Седми кръстоносен поход, когато гръцкият огън бил използван от сарацините.

„Огнената опашка беше дълга колкото голямо копие и издаде такъв шум, когато се приземи, че звучеше като небесен гръм. Изглеждаше сякаш дракон летеше във въздуха. Толкова ярка светлина излъчваше, че човек можеше да разгледа лагера сякаш беше ден.“

Макар да е имало много спекулации относно рецептата за гръцкия огън, все още никой не е успял успешно да го пресъздаде. Най-близко бил огънят на арабите, които в крайна сметка създават своя версия на гръцкия огън. Тяхната формула обаче била различна и по-слаба от тази на гърците. Това разбира се не означава, че не било едно от най-унищожителните оръжия за времето си.

Търговски обучения - myjobistosell.com

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Топ
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *