Още

  10 забележителни факта за алкохола

  Американското правителство е сипвало отрова в алкохола

  6. Американското правителство е сипвало отрова в алкохола

  По време на Сухия режим през 20-те години, американското правителство се опитало да забрани продажбата на алкохол, но не особено успешно. Към средата на десетилетието властите се видели в чудо, защото повечето американци продължили да пият алкохол, макар и нелегален. Тогава решили да прибягнат до доста крайни – и убийствени – мерки.

  Със знанието, че милиони литри индустриален алкохол бил задиган от контрабандистите за производството на пиячка, през 1926г властите наредили на компаниите да добавят отрова (формалдехид, хлороформ и метилов алкохол) в своите продукти.

  Консуматорите на нелегален алкохол започнали да измират като мухи. Смътността била толкова висока, че главният медицински следовател на Ню Йорк публично разкрил схемата на една пресконференция. „Американското правителство трябва да поеме моралната отговорност за смъртните случаи в следствие на отровен алкохол, макар да не може да бъде държано отговорно пред закона.“ – казал той.

  Но ефектът бил нулев. Първата година 400 човека се тръшнали от отровния алкохол в Ню Йорк, а на втората година смъртността нараснала на 700. Правителството продължило да трови алкохола чак до края на Сухия режим през 1933г.

  Въздържанието е по-опасно за здравето от пиенето

  5. Въздържанието е по-опасно за здравето от пиенето

  От десетилетия чуваме колко опасен е алкохолът и как може да превърне черния дроб в швейцарско сирене и да причини всякакви други ужасии на тялото. Но когато учените се заели сериозно да изучават смъртността при пиячите и при въздържателите, те направили шокиращо откритие. По неясни причини, въздържанието от алкохол всъщност увеличава риска от смърт.

  През 2010г, психологът Чарлз Холахан от Тексаския университет в Остин публикува изследване, в което описва как за период от 20 години, 69% от участвалите в проучването въздържатели починали. При консумиращите сериозно алкохол, смъртността била 60%. Групата с най-дълга продължителност на живота от всички 1824 участници се състояла от хора, консумиращи умерено алкохол. Само 41% от тях били починали за същия период.

  Някои може да кажат, че въздържателите са били бивши алкохолици, но Холахан и неговите колеги с взели това предвид, заедно със здравословните проблеми и други фактори.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link