Още

  10 забележителни факта за алкохола

  Текилата може да е единствено от Мексико

  8. Текилата може да е единствено от Мексико

  Според мексиканския закон (който САЩ зачита), известната напитка трябва да съдържа поне 51% ликьор, дестилиран от сладкия нектар на синьо агаве. Пустинното растение вирее предимно в Халиско, макар още четири мексикански щата да произвеждат законно текила. Името й пък идва от индианците Текила, населяващи Халиско.

  Когато южноафриканците започнали да произвеждат своя версия на текилата преди десетина години, използвайки подобно на агаве растение, мексиканците изобщо не харесали идеята. Дипломатите на Мексико използвали споразуменията за международна търговия, за да забранят на южноафриканските компании да наричат продукта си текила. Вместо това те трябвало да го рекламират като „агава“.

  Виното невинаги става по-добро с годините

  7. Виното невинаги става по-добро с годините

  Ако не сте сомелиери (експерти по виното), лесно може да се подлъжете по приказките за старите вина и да повярвате, че колкото по-старо е едно вино, толкова е по-добро.

  Това обаче не е така. Повечето важни неща за едно вино се определят според това в коя година точно е произведено – какъв е бил климатът тогава и как е повлиял на гроздето при беритба.

  Що се отнася до възрастта, тя често е недостатък, а не предимство. Повечето вина – особено белите – губят вкусовите си качества и стават по-кисели с времето. Само определени червени вина и няколко вида шампанско подобряват качеството си с годините, но дори и при тях това е въпрос на личен вкус.

  Като оставим настрана изключенията, виното обикновено трябва да се консумира в рамките на една-две години след като е бутилирано.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови