Още

  10 забележителни факта за алкохола

  Американците са пили повече алкохол, отколкото вода

  2. Американците са пили повече алкохол, отколкото вода

  Ранните американски заселници биха се шокирали от днешната консумация на алкохол в страната – защото е много по-малка, отколкото е била по тяхно време. През 17-и и 18-и век, много американци гледали на алкохола не само като на приятно развлечение, но и като на чудотворно лекарство, което можело да лекува много болести и да върне живинката у старците. В резултат на това, те често започвали деня с напитка и продължавали да се наливат до вечерта, когато завършвали с няколко чашки в таверната.

  През 1790г, според правителствени данни, средностатистическият американец е консумирал 129л бира или сйдер, 19л уиски или други дестилирани напитки, 4л вино.

  През 2010г, тази статистика изглежда така: 80л бира, 6л уиски, 8л вино.

  Друга причина за високата консумация на алкохол по онова време е, че тогава водата често не е била годна за пиене. Макар това да е било по-скоро европейски проблем, първите заселници решили да не рискуват и продължили да предпочитат бирата и виното пред водата.

  Бяло вино може да се получи и от червено грозде

  1. Бяло вино може да се получи и от червено грозде

  Героят на Пол Джамати в „Отбивки“ наблегна много върху този факт, но за онези от нас, за които хубавото вино е просто онова с коркова тапа, а не с капачка, това може да е изненадващо. Бяло вино може да се прави от червено грозде. Шампанското например се прави от сортовете грозде Пино ноар и Пино Мьоние (и двата са червени), както и бялото Шардоне, като трите сорта грозде обикновено се смесват.

  Гроздовият сок е бистър и прозрачен. Червеното грозде има такъв цвят, защото ципата му съдържа червен пигмент. Ако сокът от него бъде изстискан и бързо отделен от ципата, той остава бистър. При производството на червено вино пък, винарите оставят ципите на червеното грозде да киснат в сока по време на ферментацията.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови