ян. 11, 2015
31878 Views

11 неща, които кучетата мразят да правим

Автор:
3. Галите го по лицето и го потупвате по главата

Вие обичате ли да ви тупат по главата? Едва ли. Най-малкото е доста досадно, а може и да боли. Никой не обича и ръцете на непознати да го пипат по лицето. Ако някой протегне ръка към вашето лице, реакцията ви вероятно ще е да се дръпнете и да се ядосате, че е навлязъл в личното ви пространство.

Въпреки това повечето хора смятат, че кучетата обичат да ги потупват по главата. Истината е, че докато много кучета ще изтърпят това поведение от познат и доверен човек, на тях не им е приятно. Може да забележите, че кучето ви често се дърпа, когато посегнете към лицето му, за да го погалите. То ще ви позволи, защото сте шефът, но няма да му хареса.

Това е навлизане в личното пространство на кучето, също както е при хората. Затова отговорните родители учат децата си да галят нежно кучето по гърба, но да не го потупват и да не го бутат по лицето. Ако толкова искате да похвалите кучето за нещо, не го удряйте по главата, а го погалете по гърба, близо до опашката.

Галите го по лицето и го потупвате по главата

4. Вървите към непознато куче, гледайки го в очите

Всички знаем колко важен е контактът с очите. Приемаме го за признак на доверчивост и увереност, но трябва сме наясно, че може да е също така неудобен и доминиращ. Зловещо е, когато непознат те гледа в очите, без да отмества поглед, особено ако се приближава. Ясно е накъде е насочено вниманието му, но какви са намеренията му? Трябва да прочетем лицето му, за да потърсим отговор на този въпрос.

Зрителният контакт е част от установяването на надмощие при много видове. Хората могат да използват и най-малките детайли по лицето, за да определят дали гледат приятел или враг. Но дори тогава, пак е зловещо някой непознат да те зяпа.

Същото е и за кучетата. Когато гледате непознато куче в очите, без да откъсвате поглед, може да се усмихвате и да изглеждате добронамерени, но кучето вероятно разчита погледа ви като доминиращ акт или дори агресия. Може да се подчини – да извърне поглед – или да започне да отстъпва и да лае. Във всеки случай, за повечето кучета, непознат да ги гледа в очите, докато се приближава към тях, не е нищо хубаво.

Ако искате да поздравите някое куче, подходете към него с леко наклонено тяло (не с рамене насочени към него), отклонете погледа си и говорете тихо и спокойно. Всичко това ще помогне на кучето да разбере, че не му мислите лошо. То пак може да не иска да има нищо общо с вас, но поне не сте предизвикали защитна или агресивна реакция.

1 2 3 4 5

Категория:
Животни

Comments to 11 неща, които кучетата мразят да правим

  • Много се радвам, че има хора които се интересуват от кучето си и го наблюдават какво харесва и какво не. Някои неща дори не знаех, че моето куче мрази да му правя. Благодаря на човекът, който се е сетил да направи този сайт и да пиши за толкова интересни и полезни неща!

    Vladislava март 31, 2015 10:34 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title