ян. 11, 2015
31879 Views

11 неща, които кучетата мразят да правим

Автор:
5. Не предоставяте структура и правила

Кучетата искат, нуждаят се и обичат правилата. Може да си мислите, че стриктните правила правят живота на кучето скучен или лош. То обаче наистина иска да знае какво трябва и не трябва да прави. Това важи и за хората.

Децата се развиват чудесно, когато следват определено правила, но поемат по кривия път, ако им дадете пълна свобода. Сигурно познавате учтиви, възпитани деца, както и разглезени такива, които нямат социални умения или избухват, когато не получат каквото искат. Кои са отглеждани в среда с правила и граници и кои са по-щастливи? При кучетата е почти същото. Правилата правят живота по-предвидим, по-малко объркващ и не толкова стресиращ.

Говорейки за объркващо, кучетата не разбират изключенията от правилата. Не разбират, че могат да скачат по вас, когато сте с домашните дрехи, но не и когато сте с официалните. Те не разбират, че им е позволено да се качат на дивана след баня, но не и след кална разходка навън.

Също така, да кажете “не” след нарушено правило, но да не направите нищо, за да помогнете на кучето да спре това поведение и да научи правилото, не се брои за възпитание. Кучетата се справят отлично, когато знаят къде са границите. Когато прекарвате достатъчно време с тях, за да ги научите на това, ще се разбирате чудесно, а и ще заздравите позицията си на лидер.

Не предоставяте структура и правила

6. Принуждавате кучето да дружи с кучета или хора, които очевидно не харесва

Също като повечето социални видове, кучетата си имат любими приятели и свои врагове. Лесно се вижда с кои други кучета и хора то иска да контактува и с кои предпочита да няма нищо общо.

Въпреки това има много стопани, които си затварят очите за сигналите, които им дава кучето. Често ентусиазирани стопани вкарват насила кучетата си в социални ситуации в парка, когато е очевидно, че по-скоро предпочитат да са си вкъщи. Или пък позволяват на непознати да галят кучетата им, дори когато те показват, че искат да бъдат оставени на мира.

Важно е да се отбележи, че това не е същото като окуражаването на срамежливо или страхливо куче. Малките стъпки, с които да му помогнете да излезе от зоната си на комфорт и да го възнаграждавате за това социалното поведение е важно, за да има балансиран живот.

Но да познавате разликата между внимателното, даващо награди избутване извън границите му и грубото налагане е много важно за безопасността и психиката на кучето. Когато го притискате и стигнете твърде далеч, кучето може да отговори със сила. То ви дава знак след знак след знак и накрая му остава единствено да покаже зъбите си. Още по-лошото е, че неговото доверие във вас като защитник и водач е подкопно.

1 2 3 4 5

Категория:
Животни

Comments to 11 неща, които кучетата мразят да правим

  • Много се радвам, че има хора които се интересуват от кучето си и го наблюдават какво харесва и какво не. Някои неща дори не знаех, че моето куче мрази да му правя. Благодаря на човекът, който се е сетил да направи този сайт и да пиши за толкова интересни и полезни неща!

    Vladislava март 31, 2015 10:34 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title