ное. 27, 2011
29220 Views

Топ 8 най-велики народи-мореплаватели

Автор:
4. Англичаните (XVI-XXв.)

Разбира се, трябвало първо да ги превземат едни от наследниците на викингите – норманите, за да стане нещо от тях. В началото Англия започнала да настъпва по пръстите лидерите на европейската сцена Франция и Испания с миниатюрната си флота. Кралицата поощрявала пиратството срещу чуждестранни кораби и най-известният от тях, Сър Франсис Дрейк, оглавил втората околосветска експедиция след Магелан.

Успехът на англичаните се дължал на тяхната свободолюбивост и предприемчивост, но основният двигател за островния капитализъм били огромният брой пъпчиви, беззъби бедняци, които дори учителката ти не разбира какви ги пелтечат в екранизациите на БиБиСи. За дребни провинения някои от тях били осъждани на каторга в колониите, а други – главно провинциалисти, търсещи забавление в пристанищния град – се събуждали след тежък запой на борда на някоя шхуна в открито море и започвали енергично да търкат палубата, за да не бъдат изхвърлени през борда.

Кралете и кралиците от Острова инвестирали в отбраната по море, което им позволило при всяка война бързо да завземат отвъдморски територии, докато съюзниците и враговете им се избивали по полетата на континентална Европа. Благодарение на тази тактика до Първата световна война нямало сила, която да им се противопостави и да й се размине, освен разбира се – американците.

И тези пичове, но те са с по-слаб ПиАр.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Категория:
Топ
loading...

Comments to Топ 8 най-велики народи-мореплаватели

  • Много готино написана статия! 😀 Браво! 🙂

    Antonia октомври 23, 2012 10:45 Отговор
  • Отлично чувство за хумор:))

    Ismet ноември 12, 2012 14:07 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title