Още

  Топ 8 най-велики народи-мореплаватели

  1. Курландия

  Няма майтап, наистина е имало такова прибалтийско графство. Много преди латвийците да станат такива добри хокеисти и да произвеждат транзистори за целия соцблок, си имали богато графство с малобройно население. Добре, де – защо заемат първото място в тази класация? Ами защото през седемнайсети век тези пичове, макар и зависими от Жечпосполита (да, време е за Google), та тези предприемчиви симпатяги си направили по една колония на остров Тобаго и в устието на р. Замбия, ей така – за търговийка, като посмели да се мерят с англичани, испанци, португалци, французи – великаните на колониалната епоха.

  Разбира се, курландците не могли да задържат колониите си по-дълго от десетина години в условията на международен натиск и тяхната империя потънала в забрава преди още да бъде създадена.

  А защо испанците не са в тази класация? Ами защото най-великите им мореплаватели били чужденци (Магелан – португалец, Веспучи и Колумб – италианци), и освен това испанците ги бивало най-много да опожаряват индиански селища и да прекарват оръдия през джунгли и планини, а тези дейности се извършват основно на сушата.

  Автор: Денимир Велчев

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link