ное. 27, 2011
28763 Views

Топ 8 най-велики народи-мореплаватели

Автор:
1. Курландия

Няма майтап, наистина е имало такова прибалтийско графство. Много преди латвийците да станат такива добри хокеисти и да произвеждат транзистори за целия соцблок, си имали богато графство с малобройно население. Добре, де – защо заемат първото място в тази класация? Ами защото през седемнайсети век тези пичове, макар и зависими от Жечпосполита (да, време е за Google), та тези предприемчиви симпатяги си направили по една колония на остров Тобаго и в устието на р. Замбия, ей така – за търговийка, като посмели да се мерят с англичани, испанци, португалци, французи – великаните на колониалната епоха.

Разбира се, курландците не могли да задържат колониите си по-дълго от десетина години в условията на международен натиск и тяхната империя потънала в забрава преди още да бъде създадена.

А защо испанците не са в тази класация? Ами защото най-великите им мореплаватели били чужденци (Магелан – португалец, Веспучи и Колумб – италианци), и освен това испанците ги бивало най-много да опожаряват индиански селища и да прекарват оръдия през джунгли и планини, а тези дейности се извършват основно на сушата.

Автор: Денимир Велчев

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Категория:
Топ

Comments to Топ 8 най-велики народи-мореплаватели

  • Много готино написана статия! 😀 Браво! 🙂

    Antonia октомври 23, 2012 10:45 Отговор
  • Отлично чувство за хумор:))

    Ismet ноември 12, 2012 14:07 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title