ное. 27, 2011
43007 Views

Топ 8 най-велики народи-мореплаватели

Автор:
2. Полинезийците

Докато средновековните европейци, с писмеността си, вековното наследство на древни цивилизации, познаването на стоманата, платовете и математиката все още едва се откъсвали от бреговете и се страхували от океана, морските пътешественици в Полинезия успели да се разпространят над хиляди квадратни километри тихоокеанска бездна без дори да са открили желязото – единствено с помощта на своята интуиция, наблюдателност, и разбира се – тестисите си.

Ставало така: няколко клана от даден остров се товарели на канута и потегляли в търсене на нови земи. Ориентирали се по слънцето и звездите и внимателно наблюдавали облаците и полета на птиците, за да открият суша. Когато не били сигурни в коя посока се движат, няколко по-чувствителни мъже скачали във водата и усещали течението с най-нежните си части. Определно да си мъж имало допълнителна важност за оцеляването на рода.

Сигурно затова техните жени до ден-днешен вършат всичката работа на сушата – берат плодове, садят сладки картофи, гледат кокошки. Може да се каже, че полинезийските мъже са едни от най-глезените на планетата.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Категория:
Топ
loading...

Comments to Топ 8 най-велики народи-мореплаватели

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *