Още

  Топ 8 най-велики народи-мореплаватели

  2. Полинезийците

  Докато средновековните европейци, с писмеността си, вековното наследство на древни цивилизации, познаването на стоманата, платовете и математиката все още едва се откъсвали от бреговете и се страхували от океана, морските пътешественици в Полинезия успели да се разпространят над хиляди квадратни километри тихоокеанска бездна без дори да са открили желязото – единствено с помощта на своята интуиция, наблюдателност, и разбира се – тестисите си.

  Ставало така: няколко клана от даден остров се товарели на канута и потегляли в търсене на нови земи. Ориентирали се по слънцето и звездите и внимателно наблюдавали облаците и полета на птиците, за да открият суша. Когато не били сигурни в коя посока се движат, няколко по-чувствителни мъже скачали във водата и усещали течението с най-нежните си части. Определно да си мъж имало допълнителна важност за оцеляването на рода.

  Сигурно затова техните жени до ден-днешен вършат всичката работа на сушата – берат плодове, садят сладки картофи, гледат кокошки. Може да се каже, че полинезийските мъже са едни от най-глезените на планетата.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови