Още

  Топ 8 най-велики народи-мореплаватели

  3. Венецианците (X-XVв.)

  Много преди да попълнят редовете на различни „профсъюзи“ из Чикаго, Ню Йорк и Бостън, венецианците били дрипаво италийско племе, което живеело в наколни къщи насред блато. Кажи го на гаджето следващия път като се завъздиша за Моста на въздишките. Именно тази непристъпност позволила на Венеция да обикаля Средиземно море, да търгува и да ограбва местното население без да се притеснява от ответен удар.

  В типично италиански стил, съгражданите на Дучето били изпечени изнудвачи. Така например по време на Четвъртия кръстоносен поход венецианците изнудвали бедните френски рицари, които нямали пари да си платят превоза до Светите земи. Венеция имала зъб на Цариград и рицарите се съгласили да го разграбят и да заплатят за корабите с част от плячката. Между другото успели да избият голяма част от източното духовенство, да изнасилят бая монахини и да се напият в Света София. Гърците така се възмутили, че прекарали следващите два века в отстъпление пред турското нашествие.

  С подкупи, изнудване и лицемерие венецианската флота превземала пристанище след пристанище. И до ден-днешен са такива – за да си единственият град, който не само че не покрива каналите си, но и докарва 55 000 туристи на ден да газят из тях, трябва да си наистина коравосърдечен.

  В това направление им съперничели единствено търговците от Генуа, които обаче не са в тази класация, защото се изложили и през XIV век докарали от Крим чумата в Европа.

  За това колко мощна била през средновековието Венецианската република, говори не само Assassin’s Creed, но и фактът, че дори дълги години след като испанците започнали да внасят злато от Новия Свят, най-здравата валута в Европа си останал венецианският дукат.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link