Още

  Топ 8 най-велики народи-мореплаватели

  5. Викингите (IX-XIIIв.)

  Когато арабският пътешественик Ибн Фадлан станал свидетел на грандиозно погребение в далечния Севера, той се вгледал в горящия кораб, на който били положени тялото, оръжията, богатствата, два предварително насечени коня, както и доволно дрогираната съпруга на викингски вожд, и запитал местните защо не го заровят в земята като нормалните хора. На това русобрадите отвърнали, че предпочитат тялото им да се възнесе по вятъра към небесата, отколкото да бъде изядено от червеи. Арабинът се сетил как дрогираната съпруга минала през шатрите на всички воини преди погребението и решил да не пита повече.

  Викингите са били много различни от нас, но никога не са носели рогати шлемове. Военната им тактика не се отличавала с особено превъзходство, конете им били дребнички, но благодарение на бързите си кораби пътешествали в непознати води тероризирали сухоземните хорица, независимо от религията или цвета на кожата им. Това е то – скандинавците са толерантни във всяка епоха.

  На изток те пътували по големите руски реки, като Волга им отворила пътя до Каспийско море и високо развития арабски свят, а Днепър ги отвел до Черно море и богатите византийски колонии, а накрая и до Цариград, когото те нарекли Миклегард (Великия град). Те постъпили на служба при императора и били толкова способни, че той им поверил личната си охрана.

  В Исландия създали първата съвременна демокрация, а селищата им в Гренландия се задържали около два века, докато рязко понижаване на световните температури не ги обрекло на гладна смърт.
  За чудноватите си приключения те съставяли дълги устни разкази, наречени саги. В една от тях се говори за експедиция до бреговете на Канада и дори за възможна първа среща между европейци и жители на Северна Америка.

  Никой не знае защо викингите започнали експанзията си, но има две водещи теории. Едната гласи, че разпространението на християнството в езическа Скандинавия упражнило икономически натиск върху многобройните норвежко-датски княжества. Според другата теория, те просто искали да избягат от жените си.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link