мар. 5, 2015
95400 Views

10 мистерии, които вече сме разгадали

Автор:

Какво се е случило с маите?

8. Какво се е случило с маите?

Дълги години хората са били озадачени от най-шантавия срив на цивилизация в историята. Защо маите са изоставили десетките си градове, които са построили на полуостров Юкатан и са позволили на една силно развита цивилизация да се срине?

Според някои теории, маите вероятно са били победени във война от свои врагове или пък властта е била съборена от въстание. Други търсят доста по-откачени обяснения, като например инвазия на извънземни.

В проучване, публикувано през 2012г, учени от университета в Аризона, които са изследвали състоянието на околната среда по времето на маите, са открили доказателства в подкрепа на теория, прокарана за първи път от историка Джаред Даймънд през 2005г. Маите били изгорили и изсекли толкова много от горите, че постепенно започнали да падат все по-малко дъждове. Това довело до голяма суша, която пък предизвикала ерозия и изтощение на почвата, а това сложило край на земеделието. Поради недостига на храна, работниците били принудени да напуснат градовете, за да не умрат от глад, а след това ефектът на доминото довел до крахът на цялата цивилизация.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Мистерии
loading...

Comments to 10 мистерии, които вече сме разгадали

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup