мар. 5, 2015
82481 Views

10 мистерии, които вече сме разгадали

Автор:

Какво се е случило с маите?

8. Какво се е случило с маите?

Дълги години хората са били озадачени от най-шантавия срив на цивилизация в историята. Защо маите са изоставили десетките си градове, които са построили на полуостров Юкатан и са позволили на една силно развита цивилизация да се срине?

Според някои теории, маите вероятно са били победени във война от свои врагове или пък властта е била съборена от въстание. Други търсят доста по-откачени обяснения, като например инвазия на извънземни.

В проучване, публикувано през 2012г, учени от университета в Аризона, които са изследвали състоянието на околната среда по времето на маите, са открили доказателства в подкрепа на теория, прокарана за първи път от историка Джаред Даймънд през 2005г. Маите били изгорили и изсекли толкова много от горите, че постепенно започнали да падат все по-малко дъждове. Това довело до голяма суша, която пък предизвикала ерозия и изтощение на почвата, а това сложило край на земеделието. Поради недостига на храна, работниците били принудени да напуснат градовете, за да не умрат от глад, а след това ефектът на доминото довел до крахът на цялата цивилизация.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Мистерии

Comments to 10 мистерии, които вече сме разгадали

 • Поредното любопитно четиво, което ни предовтавяте! 🙂
  Благодарим!

  интериорни врати благоевград март 5, 2015 22:55 Отговор
 • Това пак не доказва, че така са построени пирамидите.

  Ивайло Колев март 5, 2015 23:04 Отговор
 • яко е !

  Ivelinakrisko април 15, 2015 11:09 Отговор
 • За пирамидите обяснението с намокрянето на пясъка е нелепo :Д добре ще ги закарат на мястото, ами как ще ги качат и подредят в такава пирамидна конструкция :ДДД с лубриканта а 😀 абсолютно не е направено само от човека, не е възможно просто, гледал съм много предавания за тях, и винаги се стига до това заключение 🙂

  Варненец юли 9, 2015 02:38 Отговор
  • По хистори ченъл гледах, че заривали със пясък до нивото на където е построена пирамидата и всичко било на ръка или чрез добитък. Интересното тук , че има камъни на 600 км от пирамидити който тежат 400тона , като в момента 21 век и най -големия кран не може да ги пренесе на такъв терен, и аз не вярвам да сме ние хората построили пирамидите ама както викат хората да сме живи и здрави

   Видинчанин октомври 12, 2017 00:38 Отговор
 • Ако това “научно обяснение” за феномените случващи се в бермудски триъгълник е достатъчно за някого, за мен не е. Но щом пишете, че пилотът Куше (преди 30 години) и бреговата охрана на САЩ твърдят, че няма нищо особено – повярвахме.
  Чудя се дали да чета до 10

  Све ноември 22, 2016 09:45 Отговор
 • Египтяните нямат нищо общо с пирамидите, нито маите с техните. Разминали са се с едни 5-7 хиляди години. Но егото на историците не им позволява да признаят свободните си съчинения и продължават настоятелно да ги повтарят. Египтяните освен да кормят трупове и да правят мумии от тях, друго не са могли, били са далеч по-примитивни от прехождащата ги цивилизация. Маите съши са били диваци.

  W октомври 2, 2017 20:37 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title