мар. 5, 2015
95561 Views

10 мистерии, които вече сме разгадали

Автор:

Какво е предизвикало взрива в Тунгуска?

4. Какво е предизвикало взрива в Тунгуска?

На 30 юни 1908г, огнено кълбо обхваща сибирското небе, последвано от чудовищна експлозия, която опустошава 2000кв.км. гори. Учените по-късно изчисляват, че при събитието в Тунгуска (кръстено на близката река) се е освободила 1000 пъти повече енергия от атомната бомба в Хирошима.

Специалисти достигат отдалеченото място чак през 1927г, но не откриват ясно изразен кратер или парчета от метеорит, което кара някои хора да вярват, че случилото се има нещо общо с антиматерия или извънземни. Други пък са подозирали, че Земята е била ударена от комета – понеже кометата е парче лед, тя не оставя следи.

През 2007г обаче, екип италиански учени използват акустичен скенер, за да открият кратера. Оказва се, че той е в езеро на 8км северно от мястото, където са го търсели преди това.

По-късно украински учени също доказват, че събитието в Тунгуска всъщност е било сблъсък на метеорит. Те са анализирали проби от торф от онова лято и са открили следи от минерали, които обикновено се съдържат в метеоритите, както и лонсдейлит – вещество, което се образува от ударната вълна след експлозия. Комбинацията от всички тези елементи се оказва почти идентична с метеоритен сблъсък в Аризона.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Мистерии
loading...

Comments to 10 мистерии, които вече сме разгадали

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup