сеп. 5, 2011
18291 Views

Най-големите обири в историята

Автор:
Бринкс Мат (1983г.) – $45 милиона в злато

На 26 Ноември 1983г. шестима мъже успяват да проникнат в склад Бринкс Мат на летище Хийтроу. Крадците мислели, че ще отмъкнат около 3 милиона паунда в брой. Вместо това, когато влезли в склада, там ги очаквали 3 тона златни кюлчета на стойност 26 милиона паунда. Групата успява да се добере до златната мина с помощта на пазача, Антъни Блек, който бил зет на организатора на обира, Браян Робинсън. От Скотланд Ярд бързо открили семейната връзка и Блек си признал, че е предоставил ключа за портата и информация за охранителната система в склада.

Робинсън и лидера на групата, Майкъл Макавой, получават по 25 години за въоръжен грабеж, а Блек е осъден на 6 месеца, но лежи само 3. Преди присъдата си, Макавой успява да даде част от плячката на Джон Пери, който заедно с Кенет Ной трябвало да претопят златото и да го продадат.

Внезапните преводи на големи суми в сметка на банка Бристол привличат вниманието на полицията и Ной е поставен под денонощно наблюдение. През Януари 1985г. той убива полицай в двора на къщата си, но при процеса е обявен за невинен. Година по-късно обаче е съден за златото и получава глоба от 750 000 паунда и 14 години затвор, но е пуснат след 7 години, през 1994г.

Три тона от откраднатото злато така и не са открити. Смята се, че голяма част от златните бижута, закупени след 1983г. са направени именно от това злато.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Топ
loading...

Comments to Най-големите обири в историята

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup