сеп. 5, 2011
18294 Views

Най-големите обири в историята

Автор:
Централна банка на Форталеза (2005г.) – $70 милиона

През уикенда 6-7 Август 2005г. група мъже прокопават тунел до Централната банка във Форталеза, Бразилия. Те обезвреждат алармената система и влизат в банковия трезор. Успяват да задигнат близо 70 милиона долара, а кражбата е забелязана чак в понеделник.

Централната банка е институция, която управлява паричния резерв. Парите в сейфа са щели да бъдат или върнати в обръщение, или унищожени. Номерата на банкнотите не били последователни и проследяването им било почти невъзможно. Три месеца преди обира, неизвестните лица наемат имот в центъра на града и прокопават 78-метров тунел под две улици. За да влязат в трезора е трябвало една седмица да пробиват през подсилената стомана дебела 1,1 метра.

На 22 Октомври е открито тялото на предполагаемия организатор на обира – Луис Рибейро, който бил с множество огнестрелни рани. След обира той взел самолет от Форталеза за Сао Пауло. Там бил отвлечен и семейството му платило откуп от $893 600, но похитителите не го освободили. При разследването са открити доказателства, че в отвличането и убийството са намесени полицаи и трима служители на реда са арестувани. В следващите месеци полицията разкрива още шест отвличания, свързани с обира.

В прокопаният до банката тунел е открита предплатена телефонна карта. Полицията успява да локализира телефона и всички обаждания от него са проследени. Така на 1 Септември 2006г. е задействана специална операция, при която са арестувани 43-ма заподозрени и са открити $275 100 в брой. Повече от $40 милиона все още не са открити.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Топ
loading...

Comments to Най-големите обири в историята

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup