Още

  Най-странните експерименти

  Изражения на лицето при обезглавяване на плъх

  6exp

     През 1924г. Карни Ландис, завършил психология в университета на Минесота, провежда експеримент за да установи дали емоциите предизвикват характерни изражения на лицето.

  Повечето от участниците в експеримента му били негови бивши съученици. Той нарисувал на лицата им линии за да може по-лесно да разчита движенията на мускулите. След това ги изложил на различни стимули за да провокира силна психологическа реакция. В точния момент той правел снимки на лицата им. Карал ги да миришат амоняк, да гледат порнографски снимки и да бъркат в кофа с жаби. Кулминацията на експеримента била, когато им подал жив плъх и ги накарал да го обезглавят.

  Първоначално повечето отказали, но в крайна сметка две трети го направили. Ландис забелязал, че повечето изпълнили задачата доста несръчно. За останалата една трета от участниците, Ландис взел нож и обезглавил плъха вместо тях.

  Експериментът на Ландис показва до къде биха стигнали хората, които участват в експерименти, независимо какво се иска от тях. Младежът така и не успял да разбере, че готовността на участниците в експеримента е много по-интересна, отколкото израженията на лицата им. Той обаче останал фокусиран върху първоначалната си цел, въпреки че така и не успял да напасне емоциите с израженията. Оказва се, че хората използват голямо разнообразие от изражения за да покажат една и съща емоция.

  Още публикации

  Коментари

  1. “ Когато Станли Милграм публикувал резултатите от експеримента си през 1963г., това шокирало цялото научно общество.“
   Хубаво щеше да е да обясните първо за какъв експеримент става въпрос

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link