ное. 27, 2009
48499 Views

Най-странните експерименти

Автор:
Изражения на лицето при обезглавяване на плъх

6exp

   През 1924г. Карни Ландис, завършил психология в университета на Минесота, провежда експеримент за да установи дали емоциите предизвикват характерни изражения на лицето.

Повечето от участниците в експеримента му били негови бивши съученици. Той нарисувал на лицата им линии за да може по-лесно да разчита движенията на мускулите. След това ги изложил на различни стимули за да провокира силна психологическа реакция. В точния момент той правел снимки на лицата им. Карал ги да миришат амоняк, да гледат порнографски снимки и да бъркат в кофа с жаби. Кулминацията на експеримента била, когато им подал жив плъх и ги накарал да го обезглавят.

Първоначално повечето отказали, но в крайна сметка две трети го направили. Ландис забелязал, че повечето изпълнили задачата доста несръчно. За останалата една трета от участниците, Ландис взел нож и обезглавил плъха вместо тях.

Експериментът на Ландис показва до къде биха стигнали хората, които участват в експерименти, независимо какво се иска от тях. Младежът така и не успял да разбере, че готовността на участниците в експеримента е много по-интересна, отколкото израженията на лицата им. Той обаче останал фокусиран върху първоначалната си цел, въпреки че така и не успял да напасне емоциите с израженията. Оказва се, че хората използват голямо разнообразие от изражения за да покажат една и съща емоция.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Категория:
Мистерии
loading...

Comments to Най-странните експерименти

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup