ное. 27, 2009
48495 Views

Най-странните експерименти

Автор:
Подчинение

9exp

   Представете си, че сте доброволец в експеримент, но когато отивате в лабораторията, от вас искат да убиете невинен човек. Отказвате, но учените ви заявяват, че „Експериментът го изисква.” Ще се съгласите ли да убиете човек?

Почти всеки казва, че в такава ситуация никога не би извършил убийство. Експериментът на Станли Милграм в университета Йейл през 60-те години показва, че всеобщо приетото вярване е грешно. Ако искането е представено по подходящият начин, почти всички ще се съгласят да станат убийци.

Милграм казва на доброволците си, че участват в експеримент за ефектите от наказанието и ученето. Един от доброволците (който всъщност бил актьор, поставен от Милграм) трябвало да запомни серия от словосъчетания. Друг доброволец трябвало да пуска ток на актьора всеки път, когато сбърка. Силата на тока се увеличавала с 15 волта за всеки грешен отговор.

Експериментът започнал. Актьорът започнал да дава грешни отговори и много скоро токът достигнал 120 волта. Тогава актьорът заплакал и викал, че го боли. При 150 волта се гърчел от болка и настоявал да го пуснат. Объркани, доброволците се обърнали и питали дали трябва да го пуснат. Отговаряли му, че „Експериментът изисква от него да продължи.”

Милграм не се интересувал от ефекта на наказание и учене. Всъщност искал да види колко дълго хората ще продължават да натискат бутона преди да се откажат. Дали ще послушат учените и ще стигнат до там ,че да убият човек?

За изненада на Милграм, въпреки че чували агонията на човека в другата стая, две трети от доброволците достигнали до последният етап от 450 волта, когато актьорът се правел на мъртъв. Участниците в експеримента се потели и треперили, някои дори се смеели истерично, но продължили да натискат бутона. Когато доброволците не можели да видят или чуят страдащия, почти всички стигали до края.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Категория:
Мистерии
loading...

Comments to Най-странните експерименти

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup