Още

  Най-странните експерименти

  Налагане на хетеросексуално поведение у хомосексуален мъж

  През 1954г. Джеймс Олдс и Питър Милнър отриват центъра на удоволствието в мозъка. Електрическата стимулация пораждала усещане за голямо удоволствие и сексуално възбуда. Те демонстрирали откритието си като свързали жици с мозъка на плъх и показали, че когато плъхът разбере, че може да си доставя удоволствие като натиска ръчка, той го прави до 2000 пъти на час.

  През 1970г. Робърт Хийт се готвел за нещо много по сложно от откритието на Олдс и Милнър. Той решил да провери дали продължителната стимулация на центъра на удоволствието  може да превърне хомосексуален мъж в хетеросексуален.

  Хийт нарекъл хомосексуалния си пациент В-19.  Вкарал в мозъка му електроди и внимателно го стимулирал. Скоро младежът започнал да показва повишена сексуална мотивация. Тогава Хийт пригодил устройството, така че В-19 да може да се стимулира сам. Това като да пуснеш дете в сладкарница. В-19 бързо се пристрастил към натискането на бутона. В една три часова сесия той натискал бутона 1500 пъти докато, както описва Хийт „ не изпадна в почти непреодолима еуфория и въодушевление и трябваше да бъде спрян.”

  В този стадии на експеримента, либидото на В-19 било толкова голямо, че Хийт решил да премине към последния етап и да представи на В-19 сексуален женски партньор. С разрешение от съда, Хийт уредил 21 годишна проститутка да посети лабораторията и я оставил в една стая с В-19. В продължение на час В-19 не направил нищо, но после проститутката проявила инициатива и двамата осъществили сексуален акт. Хийт сметнал това за положителен резултат.

  Малко е известно за В-19 след експеримента. Хийт пише, че младежът се е върнал отново към хомосексуалния си живот, но е имал афера с омъжена жена. Хийт оптимистично решил, че това е поне частичен успех.

  Още публикации

  Коментари

  1. “ Когато Станли Милграм публикувал резултатите от експеримента си през 1963г., това шокирало цялото научно общество.“
   Хубаво щеше да е да обясните първо за какъв експеримент става въпрос

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link