ное. 27, 2009
48491 Views

Най-странните експерименти

Автор:
Дистанционно управляван бик

Един ден изследователят от Йеил, Хосе Делгадо, стоял под жаркото слънце насред арена за борба с бикове в Кордова, Испания. До него имало огромен, ядосан бик. Животното започнало да набира скорост срещу Делгадо, който изглеждал беззащитен. Точно когато бикът бил на крачка разстояние, Делгадо натиснал бутон, който държал в ръката си и изпратил сигнал към имплантиран чип в мозъка на бика. Внезапно животното спряло на място. Изпъхтяло няколко пъти и си тръгнало съвсем спокйно.

Това било експериментална демонстрация за възможностите на неговия „стимосийвър” да манипулира поведението. Това бил компютърен чип, управляван от дистанционно, който можел да бъде използван за електрическо стимулиране на различни части от мозъка на животно. Подобна стимулация можела да предизвика най-различни ефекти, включително неволни движения на крайниците, прилив на емоции като любов или ярост, или пък потискане на апетита. Както показал Делгадо, чипът дори можел да спре разярен бик.

Експериментът звучи толкова научно фантастично, че е трудно човек да повярва, че е от далечната 1963г. През 70-те и 80-те години, проучвания на електрическата стимулация на мозъка почти нямало, тъй като се смятало, че това е опит да се контролират мислите на хората. През последните години обаче се забелязва подновяване на проучванията и учените създават дистанционно управлявани плъхове, пингвини и акули.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Категория:
Мистерии
loading...

Comments to Най-странните експерименти

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup