Още

  Най-странните експерименти

  Трансплантация на маймунска глава

  Когато Владимир Демиков представил двуглавите си кучета през 1954г. това довело до странна хирургична надпревара между двете суперсили. За да докажат, че техните хирурзи са най-добрите, американското правителство започнало да финансира Робърт Уайт, който започнал серия от експериментални операции, провеждани в изследователския му център в Кливланд, Охайо. Резултатът бил първата успешна трансплантация на маймунска глава.

  На 14 Март 1970г. на Уайт и помощниците им отнело часове за внимателното провеждане на операция, при която трябвало да трансплантират глава от една маймуна върху тялото на друга. Когато маймуната се събудила и разбрала, че са сменили тялото й, тя проследила с очи Уайт и му се озъбила. Маймуната оцеляла само ден и половина преди да почине от усложнения след операцията.

  Уайт мислел, че е нещо като герой, но хората били ужасени от това, което е направил. Въпреки всичко Уайт стартирал кампания за събиране на средства за трансплантация на човешка глава. Дори говорил с Крейг Жетовиц, който бил почти изцяло парализиран и се съгласил да бъде първият, подложил се на процедурата. Обществото все още е далеч от приемането на идеята за трансплантация на човешка глава, но с хора като Уайт това може и да стане реалност един ден.

  Още публикации

  Коментари

  1. “ Когато Станли Милграм публикувал резултатите от експеримента си през 1963г., това шокирало цялото научно общество.“
   Хубаво щеше да е да обясните първо за какъв експеримент става въпрос

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link