Още

  Най-странните експерименти

  Докторът, който пие повръщано

  Колко далеч бихте стигнали за да докажете теорията си? Стъбинс Фирт, доктор от Филаделфия в началото на 19-ти век направо преминал границата.

  Той забелязал, че жълтата треска се появява през лятото, но изчезва през зимата. От това Фирт заключил, че болестта не е заразна. Според него заболяването се причинявало от редица стимуланти като топлина, храна и шум.

  За да докаже теорията си, Фирт искал да демонстрира, че колкото и да се излага на жълтата треска, няма да я прихване. Започнал като направил малки разрези на ръката си и ги полял с прясно повръщано от пациент с жълта треска. Не се разболял.

  След това намазал с повръщано очите си. Сложил малко в тенджера на котлон и вдишал изпаренията. Направил повръщаното на хапчета и ги глътнал. Накрая стигнал до там, че изпил цяла чаша с повръщано. Въпреки всичко това, той не успял да се разболее.

  В експеримента си Фирт свободно обменял телесни течности с болни от жълта треска – кръв, слюнка, пот, урина. Успява да докаже теорията си. За съжаление грешал. Жълтата треска е изключително заразна, но се предава само по кръвен път, обикновено при ухапване от комар. Цяло чудо си е, че Фирт е останал жив след всичко това.

  Още публикации

  Коментари

  1. “ Когато Станли Милграм публикувал резултатите от експеримента си през 1963г., това шокирало цялото научно общество.“
   Хубаво щеше да е да обясните първо за какъв експеримент става въпрос

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link