Още

  Най-странните експерименти

  Ноктите ми имат горчив вкус

  През лятото на 1942г. професор  Лаурънс Лешан стоял в тъмното в бунгало, където млади момчета спели. Той повтарял на глас отново и отново фразата „Ноктите ми имат горчив вкус”.

  В днешни дни Лешар може да бъде взет за луд, но той е провеждал експеримент. Всички момчета имали неконтролируемия навик да си гризат ноктите и Лешар искал да провери дали внушението по време на сън ще им помогне да се излекуват.

  Първоначално професорът използвал фонограф, който повтарял съобщението по 300 пъти на нощ, но след пет седмици фонографът се счупил и Лешар трябвало да се заеме със задачата.

  В края на лятото Лешан преглежда момчетата и заключава, че 40% от тях са се отказали от вредния навик.

  Маймуната и детето

  5exp

     В историята се споменават много случаи на деца, отгледани от животни. Често децата показват повече животинско поведение, отколкото човешко. Психологът Уинтроп Келог се зачудил какво би станало ако ситуацията е обърната. Ако животно е отглеждано като човек. Ще започне ли да се държи като човек?

  За да си отговори на този въпрос, през 1931г. Келог взел в дома си седем месечното женско шимпанзе Гуа. Двамата със съпругата му започнали да я отглеждат като човек и я третирали по същия начин както и десет месечния си син Доналд.

  Доналд и Гуа играели заедно и се хранели заедно. Келог ги подлагал на редовни тестове за да следи развитието им. Един от тези тестове се състоял в измерване на времето за което детето ще стигне бисквитка окачена на въже в средата на стаята.

  Обикновено Гуа се представяла по-добре от Доналд на тези тестове, но не и когато ставало въпрос за развитието на говора. Келог се опитвал по всякакъв начин да накара шимпанзето да проговори, но без успех. Учудващо Доналд също имал затруднения. Девет месеца след началото на експеримента, той говорел толкова, колкото и шимпанзето. Един ден Доналд показал, че бил гладен като имитирал жестовете на Гуа и Келог решил, че е стигнал достатъчно далеч с експеримента. Доналд имал нужда от себеподобни приятели. На 28 Март 1932г. Гуа била върната в центъра за маймуни.

  Още публикации

  Коментари

  1. “ Когато Станли Милграм публикувал резултатите от експеримента си през 1963г., това шокирало цялото научно общество.“
   Хубаво щеше да е да обясните първо за какъв експеримент става въпрос

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови