Още

  Най-странните експерименти

  Полезно промиване на мозъци

  Д-р Евен Камерън вярвал, че е открил лек за шизофренията. Теорията му била, че мозъкът може да бъде препрограмиран да мисли по правилния начин като му се внушават насила нови мисли. Методът му бил да сложи слушалки на пациентите си и да им пуска повтарящи се фрази.

  През 50-те и 60-те години, стотици пациенти на Камерън станали неволно негови тестови субекти – независимо дали страдали от шизофрения или не. Някои пациенти имали само дребни оплаквания, като безпокойство при менопауза, но били упоявани, завързвани за легло и насилвани да слушат с дни фрази от рода на „Хората те харесват и имат нужда от теб. Имаш вяра в себе си.”

  Веднъж, за да тества техниката си, Камерън дрогирал пациентите си и ги накрал да слушат „Когато видиш лист хартия ще искаш да го вдигнеш”. По-късно ги завел в местен гимнастически салон, насред който имало лист хартия. С радост установил, че много от тях неволно тръгнали да го вземат.

  Когато от ЦРУ научили за дейността на Камерън, те се заинтересовали и започнали да го спонсорират. В крайна сметка от агенцията заключили, че техниката на Камерън е провал и му спрели парите, което го накарало сам да признае, че експериментът му бил „десет годишно пътуване по грешен път.” В края на 70-те група от бивши пациенти на Камерън повдигнали обвинения срещу ЦРУ и достигнали до извънсъдебно споразумение за необявена сума пари.

  Още публикации

  Коментари

  1. “ Когато Станли Милграм публикувал резултатите от експеримента си през 1963г., това шокирало цялото научно общество.“
   Хубаво щеше да е да обясните първо за какъв експеримент става въпрос

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови