ное. 27, 2009
48497 Views

Най-странните експерименти

Автор:
Полезно промиване на мозъци

Д-р Евен Камерън вярвал, че е открил лек за шизофренията. Теорията му била, че мозъкът може да бъде препрограмиран да мисли по правилния начин като му се внушават насила нови мисли. Методът му бил да сложи слушалки на пациентите си и да им пуска повтарящи се фрази.

През 50-те и 60-те години, стотици пациенти на Камерън станали неволно негови тестови субекти – независимо дали страдали от шизофрения или не. Някои пациенти имали само дребни оплаквания, като безпокойство при менопауза, но били упоявани, завързвани за легло и насилвани да слушат с дни фрази от рода на „Хората те харесват и имат нужда от теб. Имаш вяра в себе си.”

Веднъж, за да тества техниката си, Камерън дрогирал пациентите си и ги накрал да слушат „Когато видиш лист хартия ще искаш да го вдигнеш”. По-късно ги завел в местен гимнастически салон, насред който имало лист хартия. С радост установил, че много от тях неволно тръгнали да го вземат.

Когато от ЦРУ научили за дейността на Камерън, те се заинтересовали и започнали да го спонсорират. В крайна сметка от агенцията заключили, че техниката на Камерън е провал и му спрели парите, което го накарало сам да признае, че експериментът му бил „десет годишно пътуване по грешен път.” В края на 70-те група от бивши пациенти на Камерън повдигнали обвинения срещу ЦРУ и достигнали до извънсъдебно споразумение за необявена сума пари.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Категория:
Мистерии
loading...

Comments to Най-странните експерименти

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup